Procedura - "Studentski work & travel program USA 2012"

1. PRIJAVLJIVANJE ZA UČESTVOVANJE U PROGRAMU


Svi studenti, koji žele da učestvuju u Studentskom Work & Travel programu, treba da se prijave putem ovog sajta ili u našoj kancelariji.
 

2. INTERVJU


Svi studenti će biti pozvani na intervju u roku od 5 dana od podnošenja prijave. Intervju, koji ima za cilj da proveri samo osnovno poznavanje engleskog jezika.

3. RAZMATRANJE RADNIH PONUDA I IZBOR ŽELJENOG POSLA


Studentima koji izaberu opciju A, ANAWANA nudi posao i smeštaj u USA. Svake nedelje ažuriramo ponudu poslova, koju potom šaljemo svim prijavljenim studentima na e-mail adresu. U radnoj ponudi su navedena imena poslodavaca, poslova koje nude, dužina trajanja radnog vremena, visina zarade po satu, uslovi smeštaja, udaljenost mesta rada od New York-a, način i cena prevoza do mesta zaposlenja, pravila o odevanju na radnom mestu itd. Svi studenti mogu da razmatraju poslovne ponude do isteka vremenskog perioda koji je predviđen za izbor posla. Nakon izbora posla koji želi da obavlja, student prikuplja dokumentaciju za dobijanje američke vize.

Potpisivanjem radne ponude student prihvata i preuzima sva prava i obaveze koji iz nje proističu.

MOGUĆNOST DODATNE ZARADE

Učesnici programa imaju mogućnost da rade prekovremeno kod svog poslodavca ili da pronađu dodatni posao. U slučaju da student ima mogućnost za boljim poslom od onog koji je prvobitno odabrao, potrebno je prijaviti američkoj agenciji promenu posla i razloge zbog čega se taj posao menja .

SMEŠTAJ


Poslodavci moraju da obezbede smeštaj za učesnike programa. Cena skromnog smeštaja i ishrane zavisi od poslodavca do poslodavca i ona može biti od 60$ do 90$ nedeljno. Ishrana je negde besplatna ili u pola cene.

NEOPHODNA DOKUMENTACIJA KOJU OBEZBEĐUJE ANAWANA


DS-2019 Ovaj dokument je neophodan za dobijanje J-1 vize. Svim studentima koji su primljeni na ovaj Program, AAG će izdati ovaj dokument posredstvom ANAWANA. J-1 viza omogućava studentima rad u trajanju do 4 meseca i, nakon toga, još mesec dana boravka u Americi.

Zdravstveno osiguranje Svi studenti koji su primljeni na Work and Travel Program moraju imati zdravstveno osiguranje. Svaki student dobija osiguranje sa uputstvima i uslugama koje im to osiguranje pruža. Svaki student je osiguran na period od 4 meseca, a za peti mesec treba da produži svoje osiguranje uz doplatu.

SEVIS (Student Exchange Visitor Information System) Ovaj sistem služi za evidenciju studenata učesnika programa od strane US Bureau of Immigration and Custom Enforcement za vreme trajanja programa u USA. Ovaj dokument mora da se priloži prilikom podnošenja dokumentacije za dobijanje J-1 vize. Cena ovog dokumenta je 35$.

4. ODLAZAK U AMBASADU RADI DOBIJANJA RADNE VIZE (J-1)


Po završetku prikupljanja potrebne dokumentacije od strane studenta, ANAWANA zakazuje razgovor u Američkoj ambasadi, na osnovu koga se studentu odobrava viza.

5. ODLAZAK ZA USA


ANAWANA obezbeduje učesnicima povratnu avionsku kartu na relaciji Beograd - New York, a za termin odlaska učesnici će biti naknadno obavešteni. Odlazak za USA će biti organizovan u grupi, dok povratak u Beograd može biti individualan.

6. BORAVAK U NEW YORK-u


Učesnike Programa će na aerodromu dočekivati predstavnici ANAWANA agencije, koji će ih nakon toga odvesti do hostela koji se nalazi na Menhetnu. Boravak u New York-u je na bazi jednog noćenja. Sutradan, po dolasku u New York predstavnici ANAWANA će održati orijentaciju na kojoj je prisustvo obavezno. Nakon toga studenti odlaze kod svog poslodavca i počinju sa radom.